Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Антверпен

Приеха ме на база бакалавърска степен по "Стопанско управление", която завърших в България, плюс тест за владеене на езика (TOEFL). Обучението е на високо ниво, изисква се доста активна работа през целия семестър, а не само на изпити.

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Антверпен

© University of Antwerp University of Antwerp


В този материал Константин Караиванов ни разказва за Университета в Антверпен в Белгия, където учи магистратура по специалност "Бизнес администрация" на английски език.


В този материал Константин Караиванов ни разказва за Университета в Антверпен в Белгия, където учи магистратура по специалност "Бизнес администрация" на английски език.

Приеха ме на база бакалавърска степен по "Стопанско управление", която завърших в България, плюс тест за владеене на езика (TOEFL). Обучението е на високо ниво, изисква се доста активна работа през целия семестър, а не само на изпити. Типична е извънкласната работа в екипи по няколко души. Като недостатък отбелязвам липсата на семинарни упражнения, поне по моята специалност.




Трудностите през първата година


Намирането на квартира е нелека задача, особено ако не говорите холандски или нямате кой да ви помогне.


Съществуват специализирани сайтове за студентско настаняване, където влизате с име и парола, предоставени от унивеситета. Общежитията са с ограничен капацитет и те най-често се дават на студентите по "Еразъм".


Добре е да научите някои основни холандски думи, за да се ориентирате по-лесно на публични места. Добрата новина е, че почти всички белгийци говорят доста приличен английски.


Застраховки и транспорт


Здравните услуги са доста скъпи, така че осигуряването е задължително. С европейска здравна карта плюс студентската си карта отивате и се регистрирате в някое от многото здравноосигурителни дружества (ще получите информация за тях по време на дните за ориентация).


По този начин не плащате никакви такси, а извличате полза, като ви възстановяват суми (понякога до 70-80%), когато ходите на лекар или купувате лекарства. Цената на преглед при общопрактикуващ лекар е между 20 и 25 евро, като цялата сума се плаща на място, а след това здравният осигурител ви възстановява процент по сметка.


Работата


До края на 2013 г., докато работните ограничения за българи са все още в сила за Белгия и някои други държави от ЕС, е нужно разрешително за работа. По принцип, ако сте решили, не е проблем да си го извадите, но има доста бюрокрация и ходене насам-натам по институции и ще чакате над месец.


С този документ имате право да работите 20 часа седмично без значение каква професия и на пълно работно време през ваканциите и национални празници. Можете да потърсите работа и в университета, но за повечето от тях се изисква поне разговорен холандски.


Kариерни центрове


Няколко дни преди да започне учебната година, имаше дни на ориентация, организирани от университета. Раздават се доста материали и има лекции, където обясняват всичко необходимо за обучението и живота в града. Ориентацията е доста интензивна, но с времето се научава всичко необходимо.


Библиотека на университета, литература


Библиотеката е доста голяма и въпреки че преподаването в университета е основно на фламандски (холандски) език, има безброй литература и на английски, немски и други езици.


Таксата за обучение е относително ниска, сравнена с други западни университети, но това се компенсира от високата цена на учебниците, част от които трябва да се купят поради това, че в библиотеката са вече заети или са стари издания.


Спорт


Възможности за спорт има много. Ако си закупите т.нар. спортен стикер в началото на учебната година, срещу символична сума можете да вземете участие в редица спортове.


По-икономичен живот в града


Като цяло храненето навън е скъпо. В студентските столове за сносен обяд се плаща между 5 и 8 евро. Ако имате време, най-евтино си остава готвенето у дома. Доста хранителни стоки са с близки до българските цени, ако не се целите в най-известните марки.


Дрехи има за всеки джоб на централната търговска улица. Мебели и обзавеждане се намират евтино в магазините за рециклиране, освен това има фейсбук групи, където някои хора дори подаряват вещи или искат символични суми.


Препоръчвам да си купите велосипед втора употреба - намират се евтино и придвижването става доста бързо по опасания с удобни велоалеи град.


Свободното време


Ако сте в градския кампус, който е в самия център на града, имате на разположение безброй студентски заведения и барове, кина, театри, освен това в града постоянно има различни събития и фестивали.


Професионални перспективи


Възможности за работа има в публичния и частния сектор, кариерно развитие, различните функционални области на бизнеса (финанси, счетоводство, организация и международна търговия). Има перспективи при консултантските услуги, одит, банково дело и застраховане.


Всичко, което трябва да знаете за: