петък, 26 юли 2013 г.

Зоопарка на Антверпен


Зоопарка на Антверпен, една от най-старите зоологически градини в света е една от най-популярните забележителности на Антверпен. С животинска популация от над 5000 животни и повече от 950 различни видове, той привлича около 1 милион посетители всяка година.


История

Кралското общество по зоология е основано през 1843. То придобива четири акра земя извън испанските стени, в близост до гара Изток. През 1904 г. малката гара Изток е заменена от сегашната Централна гара. Новият зоопарк бива разширяван през 19-ти век, докато не достига около 26 акра големина. Наскоро бе обявено ново увеличение  което който ще добави площ от 15 000 кв. м (4 дка) към съществуващия зоопарк.През 19-ти век раширяването включва построяването на няколко сгради "екзотичен стил"  Една от най-забележителните сгради е 1856 египетски храм, в който в момента се помещават жирафите.Той е моделиран след 1854 "Египетският съд" в "Кристал Палъс" в Лондон. Йероглифите символизират връзката между Кралското общество по зоология и град Антверпен.




След Втората световна война  зоопарка се реорганизира, за да се създаде "модел зоопарк" с повече акцент върху обучаването и с повече пространство и светлина за животните. През последните няколко десетилетия зоологическата градина е започнала да се фокусира все повече върху създаването на биотопи, където животните могат да се разхождат повече свободно.




Известни животни

Антверпенската Зоологическа градина държи родословна книга за пет животни, включително на Окапи. Това животно е въведено в зоологическата градина малко след откриването му в Конго. Все още има някои от тези странни животни с дълги езици в зоологическата градина. Повече от 75% от окопите в плен имат Антверпенска кръв. Някои други забележителни животни от 900-те вида включват полярната мечка, сибирски тигри, индийски лъвове , арабски орикс, индийски слонове, горили, бизони, орангутани, крокодили, малка панда, коала, пантери, акули, ...





Още атракции

Други атракции включват планетариума, зимната градина, къщичка за птици,сграда за влечуги, Ноктурама (сграда за нощни животни), аквариум и наскоро създаден вриъсленд ("замразена земя"): един биотоп с морски видри, кралски пингвини и пингвините Макарони. А наскоро добавен биотоп е "блато земя", където можете да видите местообитанието на хипопотам, тапири, пеликани и някои други животни. В зоопарка на Антверпен е имало делфинариум с няколко делфини, но басейна е бил твърде малък, така че делфините са заменени с морски лъвове. Бившото шоу с делфин сега е заменено с много популярното шоу с морски лъвове.В зоопарка на Антверпен също има "детски кът", с детска площадка и някои малки животни, които децата могат да докоснат. Също така там са разположени три различни ресторанта и магазин.


Градините
Ако не се интересувате от животни, изключително добре поддържани и красиви са градините те заслужават стойностно посещение сами по себе си. Много от градините имат красиви скулптури, създадени с цветя и храсти. Това със сигурност е най-красивата градина в Антверпен.




Информация

При посещение на зоологическата градина, не забравяйте да заделите най-малко половин ден, тъй като има много неща за разглежданет. Също така, не забравяйте да се сдобиете с карта на зоологическата градина. На входа може да се получи график на времето за хранене на животните и карта. Можете да ги намерите и в сайта им, но за съжаление не е на разположение на английски език. Повечето от служителите в зоологическата градина говорят 
английски а и картите и брошурите са на разположение и на английски език.Входът на зоологическата градина е разположен на площад Астрид, в непосредствена близост до Централна гара.

Статия - Здравко Петров
Снимки - Здравко Петров

Няма коментари:

Публикуване на коментар