Общи факти за Антверпен

 

Общи факти 
     Антверпен (461 хил. ж., 2006 г.) се намира във фламандската част на Белгия, на десния бряг р. Шелда, която е свързана със Северно море посредством естуара Вестершелде. Благодарение на него, Антверпен разполага с второто по големина морско пристанище в Европа, въпреки че се намира навътре в сушата. Той е един от икономическите центрове на Белгия. Градът е известен и като най-големия в света център за обработка и търговия с диаманти, въпреки силната конкуренция на Амстердам и Хайфа. Около 70% от всички диаманти в света са преминали оттук. Благодарение на своята дълга и богата история, Антверпен е съхранил редица интересни исторически сгради от различни периоди, а така също разполага и с много музеи. Градът е популярно място за събиране на фламандски и чуждестранни художници, писатели, интелектуалци и актьори.
     Първото споменаване на Антверпен е през IV в., когато мястото е било населявано от германското племе на франките. В края на X в. той става граничен град на Свещената римска империя между нея и графство Фландрия. След като засипването на канала Цвин води до западането на Брюж, значението на Антверпен започва да нараства. В края на XV в. търговските гилдии се преместват от единия в другия град. Така през XVI в. Антверпен се превръща в един от най-важните финансови центрове в света, където търговци от цяла Европа и Азия продават и купуват своите стоки. След обсадата на града от испанците през 1585 г. тази роля се поема от Амстердам. Въпреки това, през XIX и XX в. Антверпен отново възвръща икономическата си мощ.    
 
Забележителности:
 
* Крайбрежният Стиин форт (единствената запазена част от старите укрепления на града);
* Католическата катедралата "Св. Богородица" - тя е най-голямата в цяла Белгия. Изградена е от бял камък в стил фламандска готика. Първоначалното впечатление, че една от кулите й е недовършена, се оказва самата истина. При строежа й загива синът на главния майстор. Потресен, бащата прекратява строителството. Кметството на Антверпен решило кулата да остане недовършена, като паметник на бащината скръб. По-късно бил поставен барелеф на строителите – баща и син;
* Църквата "Св. Яков" с гроба на художника Рубенс, бароковата църква "Св. Павел";
* Статуята на създателя на шлифовъчния струг за обработка на диаманти Валон Лудевейк ван Беркен на площад Мейр; 
 
* Кралският музей на изящните изкуства;
* Диамантеният квартал около жп гарата с характерната еврейска атмосфера;
* Антверпенският център на модата около главната улица Мейр, в който се излагат модели на младите фламандски дизайнери;
* Музикалният център "Аугустинус", открит през 2005 г. в преустроена барокова църква;
* Зоологическата градина, създадена през 1843 г.;
Още информация: (натисни, за да разгърнеш)
скрит текст: (+) Интересно покажи/скрий     Произходът на името Антверпен идва от "аан де верпе", което на фламандски означава "на хвърлея", имайки се в предвид мястото, където реката изхвърляла пясъка си.




{START_COUNTER}